lauantai 11. kesäkuuta 2016

Orientaatiota (ARVI 1-2 päivät)




6.6.2016


Aloitimme opiskelun tutustumalla ammatillisen opettajakoulutuksen tiloihin, nettisivuihin ja toisiimme. Tuutorimme Tomi Guttorm ja Juha Pousi esittelivät meille opiskelijoille työskentelytapojaan ja metodeitaan, joita Oulun koulutuksessa on käytetty. Haastattelimme toisiamme pareittain ja esittelimme toisemme muille haastatteluiden perusteella. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka monialaisia henkilöitä oli valittu mukaan koulutukseen. Haastatteluissa selvitimme koulutustaustat, nykyisen työpaikan yms. ja tämän 10 minuutin haastattelujen perusteella saimme aika hyvin ongittua opiskelijaryhmämme osaamista ja taustoja. Haastattelussa meidän piti perustella sitä, mitä tavoitteita olemme asettaneet itsellemme opintoihin liittyen.

Meillä oli maanatain ohjelmassa yleistä opintoihin liittyvää informaatiota ja kirjaston palveluiden esittelyä.  Työskentelyaiheina oli perehtymistä ammatilliseen peruskoulutukseen, osaamisperusteisuuteen ja osaamisen itsearviointivälineisiin. Me opiskelijat pidämme opinnoistamme blogeja ja käytämme apuna portfoliotyöskentelyä. Sirpa Aalto esitteli opiskeluihin liittyviä yksityiskohtia, jotka koskivat mm. opintojaksoille ilmoittautumista, kasvatustieteellisiä opintoja ja opiskelijatunnuksia. Me opiskelijat saimme opiskelijakortit, joilla saamme ateriatuen, mutta emme alennuksia linja-auto ja junamatkoista. Moodlen alustan kautta voin ilmoittautua opintojaksoille ja näen sieltä edistymiseni opintosuoritus lomakkeesta. Tietokoneongelmissa voin olla yhteydessä Helpdeskiin. Sovin opintojen hyväksiluvuista tuutorini kanssa.

Meidät oli jaettu neljään eri ryhmään ns. study groupeihin, joissa aloimme pohtia yhdessä itseohjautuvan ryhmämme sääntöjä ja valitsimme ryhmälle vetäjän. Valitsimme meidän A-ryhmän vetäjäksi Matti Topin ja muut jäsenemme ovat Tanja Saaranen ja Kari Lampela. Teimme kirjallisen sopimuksen, jossa sovimme yhteisistä säännöistä ja muodostimme What´s up ryhmän.


7.6.2016

Tapasimme aamulla tietokoneluokassa ja aloimme heti luoda meille kaikille opiskelijoille blogiyhteyksiä. Pidän omaa blogiani koko opiskeluni ajan. Päätin, että pidän blogiani julkisena ja tätä kautta tutorini seuraa etenemistäni ja osaamiseni kehittymistä. Kävimme Juhan ja Tomin kanssa bloggerin kautta synnytetyn blogin käyttämiseen saloja läpi. Bloggerin kautta on mahdollista kyllä tehdä, vaikka mitä. Tärkeintä meillä on miettiä sisältöä blogeihimme ja reflektoida omaa osaamisen kehittymistä blogeissamme. Oman osaamisen osoittaminen henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) muodossa osoittaa jo olemassa olevan osaamisen.

Mietimme omassa A-ryhmässämme osaamisperusteisuutta AMOKin Osaamisen opettaja julkaisuun perustuen.




Osaamisperusteisen koulutuksen periaatteet:




Tunnistettu ja tunnustettu osaaminen opintojen suunnittelun pohjana


Aiemmin hankitun osaamisen huomioiminen kattavasti



Osallisuus

Opiskelijan osallisuus omien opintojensa suunnitteluun ja toteutumiseen


Henkilökohtaistetutopintopolut

-Opiskelijan oman henkilökohtaisen opintosuunnitelman (hops) toteutuminen


Aikaan sitoutumattomuus

Opintojen eteneminen aikaan ja paikkaan sitomatonta


Työelämälähtöisyys


Osaamisen kehittäminen ja osoittaminen aidoissa työympäristöissä


Ohjaus

Oikea-aikainen, riittävä ja saatavilla oleva ohjaus



Löysin Amokin kirjaston poistolaarista mielenkiintoisia kirjoja. Didaktiikan perusteet, Suomalaisten tiede- ja ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ohjaajien silmin (Heinosen väitöskirja vuodelta 2006) ja laatua ammattikorkeakoulujen ohjaukseen.


Jo John Dewey on määritellyt reflektiivisyydelle kolme ehtoa tai ominaispiirrettä.


Ensimmäisenä ehtona on avoimuus eli aktiivinen halu kuunnella ja nähdä asioista eri puolia. Toisena ehtona on vastuullisuus, jonka avulla arvioidaan, eritellään ja syntetisoidaan ideoita   Kolmantena ehtona on riskinotto ja omien epävarmuustekijöiden työstö. Ei pidä pelätä epäonnistumisia vaan on edettävä määrätietoisesti ja täysin sydämin kohti kehittyvää ja kehittävää opettamista.


Saimme lopuksi seuraavalle kerralle pohdittavaa ja mietittävää, miten ammatillisen opettajan osaamisalueet ja osaamistavoitteet toteutuvat opetuksessani ja mitkä tekijät vaativat kehittymistä. Aion tutustua tarkemmin Heinosen tekemään opinnäytetyöt ohjaajien silmin tutkimukseen tarkemmin. Uskon, että tästä väitöskirjasta on apua minunkin opinnäytetyö- ja kehittämistöiden ohjaamiseeni niin bioanalytiikan perusopiskelijoiden kuin ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden töitä ajatellen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti